sâmbătă, 1 mai 2010

Agora - sugestie de interpretare!

Nu am fost, nu sunt si nici nu cred ca voi fi un mare admirator de filme, dar din cand in cand mai vizionez si io cate unul, iar ultimul a fost acest film: Agora. Din nou un film cu un buget probabil destul de ridicat, efecte misto, dar cu idei care ma deranjeaza. Actiunea prezinta un eveniment de a carui veridicitate istorica nu sunt convins, si anume momentul in care au disparut numeroase documente ale Antichitatii depozitate intr-o biblioteca din Alexandria, orasul farului. O fapt de o importanta mai scazuta e ca desi facut de spanioli, filmul e redat in limba engleza, probabil din ratiuni de marketing. Ca sa revin, actiunea prezinta conflictul dintre crestini, o putere din ce in ce mai influenta datorita numarului de adepti adunati, si idolatrii, pastratori ai traditiei antice. Aceste doua religii au ca exponenti principali doi indragostiti Hypatia(adepta a filosofiei) si Davus(fost sclav, crestinat), care surprinsi in acest conflict nu reusesc sa-si dezvolte povestea de iubire. In fine, ce m-a deranjat a fost modalitatea de a trata conflictul. Expunand pe crestini ca personaj colectiv negativ, autorii filmului in general prea accentueaza pe un aspect istoric mai nefast in scopul denigrarii acestei religii. Recunosc ca gasim in istorie destule momente de acest gen, dar ca sa le expunem doar pe acestea mi se pare revoltator. Dat fiind ca traim in lume iar omul e supus greselii, si printre crestini gasim destui care n-au fost tocmai tangenti cu normele religiei a caror adepti sustineau ca sunt, cu atat mai mult cu cat nici exemplele pozitive nu se lasa mai prejos. Cum ramane cu restul? Cum explicam faptul ca la atata amar de populatie a prins aceasta religie? Cum se pot explica fenomenele din inchisorile comuniste, cand cei care erau credinciosi dinainte au aprofundat acest sentiment, iar cei care nu faceau parte din aceasta comunitate au primit-o cu bratele deschise(treaburile astea s-au intamplat in procente uriase) ? Cum explicam ortodoxia existenta si astazi (ma refer doar la cei practicanti din zilele noastre si nu doar la cler, unde gasim si unele hibe) ? Pe langa aceste intrebari, mai avem ca marturii si minunile ce se petrec in zilele noastre. Una foarte populara e cea de la Ierusalim(e putin probabil sa fie trucata caci paznicii musulmani nu au nici un interes sa sustina aceasta cauza in scopul ridicarii in slavi a ortodoxiei), dar va asigur ca daca vom cauta mai profund vom gasi si altele(esenta e interesul spre a cauta ca de nu imi bat varfurile degetelor cu care scriu de pomana). In general, campaniile acestea de rupere a legaturilor omului cu Biserica au foarte mult succes printre cei care se multumesc doar cu cunostinte de suprafata.
Nu prea stiu cu ce sa inchei, pot doar sa spun ca ajung din ce in ce mai mult la concluzia ca nimic din tot ceea ce vedem nu ar trebui luat ca atare, ci ar trebui verificat, fapt care necesita timp, insa a carui roade nu se lasa asteptate pentru cei care le cauta.

P.S. Poate ca am interpretat doar actiunea si o sa fie unii care o sa imi zica ca e doar un film artistic, dar nivelul de saturatie la care am ajuns din pricina acestui tip de divertisment ilustrat astfel nu ma lasa sa nu interpretez, in special, acest aspect.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu